Tips voor domeinnamen

Er is met domeinnamen veel geld te verdienen. Helaas verliezen er ook veel mensen geld mee. Dit heeft allemaal te maken met het ‘type’ domeinnamen die mensen kopen.

Om te beginnen moeten we onderscheid maken tussen verschillende soorten domeinnamen.

Categorie 1: Dubieus
In deze categorie zijn er 2 mogelijkheden. Aan de ene kant zogenaamde TM’s (Trademarks) en dit zijn dus namen van bedrijven die hun merknaam hebben gedeponeerd. Met dit soort domeinnamen zou je inderdaad geld kunnen verdienen omdat de merknaam voor voldoende bezoekers zal zorgen. Als er dan ook advertenties worden getoond die nauw samenhangen met de diensten van de merkhouder, kan dit goed geld opleveren. Denk bijvoorbeeld aan Ebay.com. Op Ebay.nl zullen vele bezoekers komen en is om die reden interessant. Probleem is dat het een merk is en dat dit een juridisch probleem zou kunnen worden. Onze tip… hier niet je vingers aan branden!

Optie 2 is een variant en noemen we over het algemeen ‘typo’s’. Een typo is een typefout op een domeinnaam die over het algemeen populair is of waarvan je zou mogen verwachten dat je veel geld kunt verdienen aan de advertenties op basis van cpc. Bijvoorbeeld een typefout op marktplaats.nl (markplaat.nl) of op lenen.nl (leenen.nl). Ook hier is veel geld mee te verdienen omdat je aardig wat bezoekers zou kunnen verwachten. Inmiddels komt er steeds meer jurisprudentie over dergelijke zaken en moet je met deze materie ook goed oppassen. Ons advies? Doe het alleen bij generieke woorden (lenen / leenen) en niet bij de ‘grote spelers’ om problemen te voorkomen.

Categorie 2: Doen!
De laatste trend is om diensten te koppelen aan een locatie. In plaats van MakelaarBLAHBLAH.nl zou je ook namen kunnen registreren als MakelaarAmsterdam.nl of koppelen aan een omschrijving: Huiskopen.nl, AppartementHuren.nl, GoedkopeTaxaties.nl

Over het algemeen worden er meer namen geregistreerd in enkelvoud dan in meervoud. Echter, dit is puur smaak. En nog beter is als u beide namen heeft! Denk aan Auto.nl vs. Autos.nl of Trui.nl vs Truien.nl Het beste kunt u zoveel mogelijk varianten die beschikbaar zijn kopen. Namen die al bezet zijn kunt u het beste ook in handen zien te krijgen. Hiervoor zult u wellicht wel in de buidel moeten tasten. Wij noemen dit mooi: ‘marktafbakening‘ en zorgen op deze manier dat de bezoeker die op zoek is naar een bepaalde dienst altijd bij u terecht komt en niet bij een concurrent die een variant op een van uw namen heeft.

Maar is dat niet flauw?
Het registreren van varianten op generieke woorden lijkt ons niet flauw. Immers, waarom zou je niet bijvoorbeeld een meervoudsvorm van een gangbaar woord mogen registreren? Stel dat Vliegtuig.nl een mooie website is maar de domeinnaam Vliegtuigen.nl is nog vrij, zouden we die heel graag willen registreren.

Sommige namen staan in quarantaine?
Als een naam in quarantaine staat, heeft de oude eigenaar deze domeinnaam opgezegd. Deze komt dus binnenkort weer vrij. Omdat er wekelijks vele domeinnamen uit quarantaine komen, hebben we de dienst DomainOrder.nl opgezet. Hier kun je dus kijken naar domeinnamen die ooit een website zijn geweest, en binnenkort weer te registeren zijn. DomainOrder.nl is gespecialiseerd om deze namen te registeren en veilt deze (van te voren) op de website http://www.DomainOrder.nl

Dit artikel staat in de categorie Domeinnaam Nieuws and tagged , , .