SIDN bestaat 25 jaar

We zijn er ons niet altijd evenzeer van bewust hoe snel de tijd gaat en dat zal men de laatste tijd ook in het kamp van de SIDN maar wat vaak denken. Reeds meer dan 25 jaar is de Nederlandse internetwereld namelijk reeds actief met behulp van de .nl domeinextensie. Reden genoeg voor een feestje en voor ons vooral een reden om eens dieper in te gaan op wat er zich allemaal juist heeft afgespeeld in die 25 jaar.

Hoe het allemaal begon…
Wie zou er zich vandaag nog kunnen herinneren wat de eerste domeinnaam was die werd vastgelegd (binnen de .nl) en waar deze voor bestemd was? Jij niet? Wij wel! De eerste domeinnaam werd geregistreerd in 1986 met als opdrachtgever het Centrum Voor Wiskunde en Informatica. In datzelfde jaar nog wordt duidelijk dat de .nl domeinextensie zich met recht en rede één van de eerste ccTLD’s op het internet mag noemen. In 1988 is Nederland het eerste land binnen Europa dat zich aansluit op het Amerikaanse computernetwerk NSFnet. Het was Piet Beertema die het eerste mailtje mocht ontvangen rechtstreeks uit de Verenigde Staten wat het begin van een compleet nieuw tijdperk inluidde.

De oprichting van SIDN
Een nieuwe mijlpaal vond plaats toen in 1996 (nadat het internet, zeker in Nederland reeds grote sprongen voorwaarts had gemaakt) het beheer van de .nl domeinextensie definitief over werd genomen door SIDN. Het was tot die tijd nog steeds Pieter Beertema die alle registraties verzorgde vanuit het Centrum Voor Wiskunde en Informatica. De prijs voor een domeinnaam lag in deze tijd nog op zo’n 100 gulden bij de eerste registratie. Na de eerste registratie diende ook jaarlijks 100 gulden te worden betaald ter verlenging van de domeinnaam. Ook voor een mutatie werd een prijs van 100 gulden in rekening gebracht.

2000: het jaar van de eerste particuliere domeinnaam
Tot voor het jaar 2000 was het voor particulieren niet mogelijk om een .nl domeinnaam te registreren. In 2000 werd dit voor het eerst wel mogelijk gemaakt, maar de mogelijkheid tot het registreren van een particuliere domeinnaam werd beperkt tot persoonsnamen in combinatie met drie cijfers. Wanneer je bijvoorbeeld Jan heet kon je er donder op zeggen dat er nog wel wat andere mensen waren die ook Jan.nl wilden registreren. Dit werd opgelost door er bijvoorbeeld Jan.123.nl van te maken. Ironisch genoeg is de eerste .nl domeinnaam die particulier werd geregistreerd domein.123.nl. In 2007 werd door SIDN aangekondigd dat de persoonsdomeinnamen gevolgd door 3 cijfers uitgefaseerd zouden worden. Persoonsdomeinnamen vervielen vervolgens uiteindelijk na december van datzelfde jaar.

De .nl vandaag
Bovenstaande maakt duidelijk dat de .nl domeinextensie zoals we deze vandaag de dag kennen een grote weg heeft afgelegd. Heel wat ondernemers, maar ook particulieren hebben er in ieder geval toe bijgedragen dat er op dit ogenblik ruim 4,3 miljoen .nl domeinnamen actief zijn. Daarmee is de .nl domeinnaam één van de wereldwijde koplopers op de domeinmarkt en experts voorzien dat de komende jaren het aantal .nl domeinnamen alleen maar verder zullen stijgen. We zijn in ieder geval nu al benieuwd wat we de komende jaren nog allemaal mogen verwachten.

Dit artikel staat in de categorie Domeinnaam Nieuws, SIDN and tagged , , .