IPv4 adressen nu echt bijna op

Het is reeds lange tijd bekend dat de explosieve uitbreiding van het internet zijn sporen nalaat op diverse vlakken. Eén van die vlakken is zonder twijfel de hoeveelheid IP’s die nog beschikbaar zijn. IPv4 adressen zijn onderhand definitief bijna volledig uitgeput en dat doet de vraag oprijzen hoe de toekomst van het internet er uit zal komen te zien. IPv6 lijkt het antwoord, maar velen claimen nu reeds dat die nieuwe IP’s slechts een tijdelijke uitweg zullen bieden.

Eerste waarschuwing IPv4 adressen bijna op viel in dovemansoren
De evolutie van het internet heeft er voor gezorgd dat het aantal beschikbare IPv4 adressen in sneltempo opraakten. Jarenlang werden door diverse internetproviders grote aantallen IP adressen toegekend aan hun klanten, ook al bleken deze helemaal niet nodig te zijn. Die toekenning heeft er over de hele wereld voor gezorgd dat er meer IPv4 adressen waren toegekend dan er ook daadwerkelijk in gebruik waren. Strengere voorwaarden moesten er voor zorgen dat deze extreme groei een halt toegeroepen werd, maar ook dat bleek niet zo eenvoudig. We kunnen dus gerust stellen dat de eerste waarschuwing door de internetwereld niet meteen serieus genomen werd. Het resultaat is dat vandaag de dag de laatste IPv4 adressen reeds worden toegekend en dat steeds meer en meer providers verplichte voorbereidingen treffen om IPv6 aan hun klanten aan te bieden.

Nieuwe stand van zaken oktober 2010
Eind vorig jaar werd op een pijnlijke manier duidelijk dat IPv4 adressen echt bijna helemaal op waren. Vanuit diverse kanalen kwamen berichten dat de laatste adressen werden toegekend en dat er na de toekenning daarvan overgestapt diende te worden op de nieuwe IPv6 adressen. In oktober 2010 verscheen dan uiteindelijk het bericht dat er nog slechts tien procent van de totale hoeveelheid IPv4 adressen beschikbaar was.

Is het uitgeput raken van de IPv4 adressen een groot probleem?
In principe is het tekort aan IPv4 adressen niet meteen een groot probleem. Er zijn voldoende mogelijkheden voor handen om de technische infrastructuur van de internetprovider klaar te maken voor de IPv6 adressen en de nieuwe IP’s kunnen inmiddels ruimschoots worden toegekend. De strengere voorwaarden die van kracht waren voor de IPv4 adressen lijken echter wel overgenomen bij het al dan niet toekennen van IPv6 ranges. Verwacht wordt ook dat inactieve IPv4 adressen binnenkort weer beschikbaar gesteld zullen kunnen worden zodat internetgebruikers die eisen dat ze een IPv4 adres ter beschikking krijgen er ook daadwerkelijk één kunnen verkrijgen. Ook hiervoor geldt natuurlijk wel dat er een gegronde reden dient gegeven te worden voor het verkrijgen van de IP adressen.

Tijdige reservatie van IPv6 adressen is vereist!
Ook nu, nu de IPv6 adressen worden geïntroduceerd blijft de internetwereld zich zorgen maken over de hoeveelheid IP’s die nog beschikbaar zijn. Dagelijks komen er over de hele wereld een aanzienlijke hoeveelheid websites en vooral servers bij die stuk voor stuk voorzien dienen te worden van minimum één of zelfs twee IP’s. De vraag hoe lang men nog een mogelijkheid zal vinden om voor deze nieuwe servers IP’s toe te kennen dringt zich dan ook meteen op.

Dit artikel staat in de categorie Domeinnaam Nieuws, Techniek and tagged , .