ICANN onder vuur

Overheden maken zich zorgen dat generieke, geografische, religieuze of anderszins gevoelige termen door bedrijven worden gemonopoliseerd als tld. ICANN, Google, Amazon en Patagonia liggen onder vuur.

De kritiek op de introductie van nieuwe topleveldomeinen (tld’s) door ICANN houdt niet op. Nu maken verschillende overheden zich grote zorgen dat een paar bedrijven honderden generieke, geografische of religieuze termen in handen krijgen.
Generieke termen gemonopoliseerd

De angst is dat ze of onzorgvuldig worden vercommercialiseerd of juist worden gemonopoliseerd voor eigen gebruik. Dat meldt ict-site The Register, aanwezig bij het ICANN-congres in Praag.

In totaal zijn er circa 1900 tld’s geregistreerd. Amazon en Google hebben tientallen generieke termen als .blog, .shop, ,music, .search geregistreerd, met de intentie om alleen zelf domeinen die onder deze tld’s hangen te gebruiken. Aan de andere kant zijn verschillende Arabische landen boos dat een Turks bedrijf allerlei tld’s heeft geclaimd gerelateerd aan de Islam.
Argentinië kwaad over .patagonia

En Argentinië tekent protest aan tegen de registratie van .patagonia door de gelijknamige kledingfabrikant. Patagonië is een streek in het zuiden van Argentinië en Chili. “Argentinië kan de registratie van .patagonia voor een gesloten merk tld niet accepteren”, aldus Olga Cavalli, Argentijnse vertegenwoordiger bij ICANN’s Governmental Advisory Committee.

Het plan voor nieuwe topleveldomeinen is door velen al jarenlang als ramp- en onzalig gehekeld. In een eerdere fase waren het vooral bedrijven zelf die bang waren dat hun merknaam door beunhazen zou worden gekaapt.
Gestuntel

De afgelopen maanden kwam ICANN wederom meermaals onder vuur nadat de organisatie, die namen en IP-adressen va het hele internet beheert, technische blunder op technische blunder stapelde. De laatste flater is de mislukte digitale boogschietwedstrijd die vroegtijdig is gestaakt wegen latency-perikelen. Inmiddels heeft ICANN zijn chef van het nieuwe tld-programma de laan uitgestuurd.

Bron: Webwereld.nl

Dit artikel staat in de categorie Domeinnaam Nieuws, TLD nieuws.