Al 4,3 miljoen .nl domeinnamen geregistreerd

Het is reeds een aanzienlijke tijd geleden dat .nl domeinnamen op de domeinmarkt werden geïntroduceerd. Wanneer we vandaag de dag kijken naar het aantal geregistreerde .nl domeinnamen komen we reeds uit op meer dan 4,3 miljoen exemplaren. Dat is heel wat als we de aantallen van andere domeinextensies gaan bekijken. Van de .be domeinextensie zijn vandaag de dag bijvoorbeeld slechts 1,1 miljoen domeinnamen geregistreerd. We gaan er in dit artikel graag even verder op in.

Dagelijks nieuwe .nl domeinnamen
Experts verwachten dat de teller ook niet lang op 4,3 miljoen zal blijven steken. Hoewel er natuurlijk ook dagelijks domeinnamen worden opgezegd is het eveneens zo dat er dagelijks nieuwe domeinnamen bijkomen. Het aantal nieuwe domeinnamen overstijgt in de meeste gevallen ook het aantal opgezegde domeinnamen waardoor een vrij constante groei merkbaar is. De groei van de .nl domeinnamen is zelfs één van de sterkste op de domeinmarkt en moet slechts een beperkt aantal andere extensies voor zich dulden.

Wie kan een .nl domeinnaam registreren?
Het is voor iedereen mogelijk om een .nl domeinnaam te registreren. Of je nu een bedrijf of gewoon een particulier persoon bent, er zijn op dat vlak geen beperkingen (meer) ingevoerd door de SIDN. Dit maakt wel dat ook buitenlandse bedrijven en personen de mogelijkheid hebben om een .nl domeinnaam te registreren. Wanneer we zouden kijken naar de verspreiding van het aantal .nl domeinnamen op een wereldkaart zou zonder enige twijfel blijken dat heel wat .nl domeinnamen in handen zijn van buitenlanders. Ook zij hebben met andere woorden bijgedragen aan de spectaculaire groei van de extensie.

Zijn er nog goede .nl domeinnamen vrij?
Gezien het aantal geregistreerde .nl domeinnamen tot op de dag van vandaag stelt de vraag zich of er wel nog goede .nl domeinnamen beschikbaar zijn om te registreren. De vraag is natuurlijk wat begrepen wordt onder een goede domeinnaam. Het is immers niet omdat een bepaalde domeinnaam voor persoon A geen waarde vertegenwoordigd dat, dat voor persoon B ook automatisch het geval is. Mocht de domeinnaam die je wenst te registreren toch reeds bezet zijn kan je er eveneens nog altijd voor kiezen om de huidige eigenaar er van te contacteren. De ervaring leert immers dat heel wat domeinnamen wel eens zijn vastgelegd uit voorzorg of om er zogenaamde parkeerinkomsten uit te halen. Wanneer je met een goed bod voor de domeinnaam komt wil de eigenaar nog wel eens beslissen om te verkopen. Het enige nadeel hieraan is natuurlijk dat je een flink stuk meer dient te betalen voor de domeinnaam in kwestie dan wanneer je deze gewoon had kunnen registreren.

Kan ik zelf SIDN deelnemer worden?
Wanneer je zelf als internetprovider (of internetbedrijf) wenst bij te dragen aan de groei van de .nl extensie is het mogelijk om zelf SIDN deelnemer te worden. Er zijn verschillende lidmaatschappen die elk over hun eigen voorwaarden en mogelijkheden beschikken. Deze lidmaatschappen zijn terug te vinden op de website van de SIDN en het is aan jou om uit te maken welk lidmaatschap het beste aansluit op jou noden en wensen.

Dit artikel staat in de categorie Domeinnaam Nieuws, SIDN and tagged , , .